zaterdag 28 januari 2012

Handelen als een professional

Goed beleggen is een kunst. Als je structureel winst wilt maken op de beurs dan kun je de beslissingen niet af laten hangen van fingerspitzengefühl, yin-yang en onderbuikgevoelens. Je kunt je op verschillende manieren voorbereiden. Een goed boek lezen kan bijvoorbeeld al geen kwaad. Een gedreven professional in mijn omgeving pakt het als volgt aan.

Vijf tips om te handelen als een professional:
1) Voorbereiden door het formuleren van een strategie om de beleggingsbeslissingen te bepalen.

2) Het bijhouden van een beleggingsdagboek om van fouten te leren, vooruitgang te structuren en positieve motivatie te vinden om risico’s te mijden.

3) Het beheren van risico en het maximaliseren van kansen. Niet handelen als kansen niet volledig helder en de koersen nog niet richtinggevend zijn.

4) Het nemen van pauzes bij het nemen van lastige beslissingen. Loop een rondje door het huis, kijk even naar buiten of pak nog een kop koffie. Bij inschattingen van het sentiment zul je soms zelfs eerst een nachtje moeten slapen. Als je merkt dat je twijfelt of wil reageren uit emotie, doe dan een stap terug.

5) Behandel het beleggen als het managen van een bedrijf. Werk met een duidelijk omschreven plan naar winstgevendheid, gericht op onderscheidende gebieden van sterke punten en kansen. Zorg dat je alleen werkzaam bent (belegt) in gebieden waar je verstand van hebt.

Sommige tips lijken overdreven, maar juist in stressvolle periodes zou iedere belegger een polsband om moeten hebben. Op het moment dat je hartslag omhoog gaat mag je niet handelen. Goede beleggingsbeslissingen worden zelden in paniek genomen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten